Blaue eierpflaume. Anton Pedersen Danmarks Frugtsorter peder1

Pomarium

blaue eierpflaume

Lastnosti tega gaza so: 1 Sam ti gaz je za naše in živalsko dihanje in življenje dober, bodi v navadnem zraku, bodi sam; tode sam je premočan, in bi v samem naše življenje scer prijetno bilo, pa prenaglo teklo, kakor da bi gorele; 2 oginj le v njem gorí, in če je kislogaza dovelj ali še clo sam, se v njem vsaka reč, če ima le kako tlečo iskrico, z velikim svitlim plamenom naglo vname in še clo razbeljeno železo, in berž zgori; 3 nima ne slaja, ne duha, in nič kislega sam po sebi, dasiravno kislino dela; 4 voda ga na se ne vleče, ampak rudske rečí, svinec, živo srebro, nar bolj pa železo, ki od njega počasi vse prerijovi. Diese saftigen Früchte eignen sich zur Herstellung von Marmeladen, Desserts und Obstkuchen. Zakaj to se iz dozdej razloženih naukov lahko spozná in vé. Utegne vse to dobro biti, vender vès svet ni enak, in pri nas bi bilo škoda travnike opustiti, ampak je boljši jih dobro oskerbovati in k veči rodovitnosti pripraviti; ker 1. Die Mirabelle wird von Laien oft mit der ihr in Größe und Gestalt ähnlich sehenden Kirschpflaume verwechselt. Srenjski spašniki, so, če bi se med srenjske ude razdelili, večidel, posebno v dolinah in na planem, nar bolj pripravni lepe njive, ali pa lepe travnike dati. Presenta ist am längsten lagerbar.

Next

Pflaume

blaue eierpflaume

Na vse to je treba gledati pri ljudeh in živavdi, in zrak večkrat prenoviti, vrata in okna odpreti, da spet od zvunej dober zrak v stanico ali v hlev pride, in spridene, škodljive gaze ali sape prežene, in da nesreče ni, posebno v majhnih in nizkih stanicah in hlevih; ker zgodilo se je že, da so ljudje v majhni zapertíi zadihnili, in tudi živavda je v majhnem zapustem in od vsih straní zapaženem hlevu za zmanjk tega gaza zadinnila in poginila, in se tudi scer pri pomanjkanji dobrega zraka dobro rediti in zdrava biti ne more. Vse take reči so dober in potrebin živež rastlinam. Obstojni deli naših in sploh živalskih trupel so: gnjilic ti premaguje , kislic, vodenic in ogelc, malo pepélika kalia , solika natrona in amoniaka, in pa malo zemljine, postavim, apnice v kostéh, in žvepla, fosfora i. Ker ga voda na se ne vleče, imajo torej kisle vode drugo podlogo, da se kislogaz ž njo sprime, ogele namreč, kakor v vinu, olu, medici itd. Da pa vinogradi ne pozebejo, je umno, terte od kolov odvezati in na tla položiti. Če je tedej ti gaz za dihanje zlo nevarin, posebno če ga je dovelj, malo med drugim zrakom ne zda veliko , je pa za druge rečí na svetu silno koristin in potrebin, ki nam veliko hasnijo; in že zdrobljeno oglje z drugim gnojem pomešano in včasi tudi samo, je ne le sadnemu drevju ampak tudi drugim rastlinam, posebno če ktere rade gnijó, postavim, zelju, repi, korenju, korunu, grojzdju itd.

Next

Pflaumenbaum

blaue eierpflaume

Kislic je neobhodno potrebna stvar za naše in živalsko dihanje in življenje; v njem oginj gorí, in brez njega nič goreti ne more. Soweit nicht anders angegeben, gehören alle Arten der Gat- tung Gramineae an. Če pa leži vinograd na lepem, solnčnem kraji v ilovci, navozi, če moreš, peska in apnine ali laporja, in to z ilovco dobro pomešaj, da bo zemlja gorkejši, bolj rahla in bolj suha, pa tudi stolčeno oglje je vmes dobro. Če so pa zemljine v živalskih truplih in rastlinah, jim je gotovo vse to prišlo iz zemlje, — od kod če drugot? Polje nam dajè kruh, travniki dajo klajo za živino, in vinogradi prijetno in veselo pijačo, in dnar. Diese Erfahrungsvorschläge bedenken auch Geschenkreize 43, Beerenschmuck im Garten ßecrentragende Zwerg- und Schmuckgehölze, Grundpfeiler im Gewebe der Steingarten- und Beetschönheit, unverwüstlich durch Jahrzehnte und fast jederzeit im Jahr voller Reize, wie: Feuerdom, Felsenmispel, Fächermispel, Tep- pichmispel, Schneebeere, Schneeball, Baum- würger, u. Navadni kmetovavec pa je brez misli, dela po navadi, kakor sužin, kakor druge vidi, po stari prejeti šegi, bodi dobro in prav ali ne, in mu še v misel ne pride, in tudi slišati noče, da bi mogoče bilo, kaj bolje narediti, kakor je ded ali ujic delal, ali oče njegov: to se imenuje ne umno kmetovanje.

Next

bereczki máté és dörgő dániel levelezése i

blaue eierpflaume

Da je to gotovo, pričajo lampe ali sveče v stanici ali cerkvi, ktere le slabo berleti začnó, kadar je delj časa ali več ljudi v zapertih krajih dihalo in kislogaz že povžilo. V takošnih okolišnah je bolj travnike pustiti kakor so, in jih z gnojnico, z apneno vodo in tudi s slano vodo časi ter časi polivati, ali ss pepélom potrosovati. Das Fruchtfleisch ist gold-gelb und saftreich. Se gré počasi sejáje po razoru ali pa vprek, in ga je treba po 2 centa na oral, posebno na bolj pusto zemljo, na dobro gnojno malo manj. Diese eignet sich nicht für den Hausgarten.

Next

Halbzwetsche

blaue eierpflaume

Ktere ljudstva pa niso hotele, ampak so ali čede pasle in od njih živele, ali pa so se le z lovom in ribštvom pečale, so vedno na nizki stopnji polikanosti in zurnosti ostale, in ker niso stanovitnega doma imele, večidel preganjane in pokončane bile, kakor se še dan današnji divjim narodom godí, ki se kmetovanja nočejo učiti in se torej iz živinskega, divjaškega stanú v častitljivi stan omikanega človeka ne povzdignejo. Če imamo, postavim, kupe plevela ali roževja bodi kakoršnega hoče, če bolj košatega, bolji je, pokrijemo take kupe ali s tnalovno, s cestnim blatom ali s parstenino ali pa s kako drugo zemljo, da taki kupi sparstené; ko vinograde kopamo, zakopljemo veliko take šare, butare berstovja ali dračja, rezino, listje, pleve, koruzovno i. Der Steinkern ist 54 bis 61 % so dick wie lang, runzelig und pockennarbig. Merlensia paniculala sulphüreum, Schwefelsockelblume; N. Ko se namreč, postavim, iz tlečega ognja razvija, ki ne tli brez kislogaza iz zraka, se pri ti priči kislogaz z ogelcom zveže, in je potem ogelnokislogaz ali ogelnokislina v gazji podobi. Vse to se zgnojí in se gnoja in dobrih gnojnih delov skorej nič ne zgubi, če se le berž, ko ga je sita, skida in v gnojnišče sklada.

Next

Blaue Eierpflaume

blaue eierpflaume

To se naredí lahko, ako se na dno in krog in krog en čevelj na debelo gline, ilovce ali kakošne druge mastne zemlje terdno zatlači. Premokrotne travnike apno berž poboljša. Za rastline, za drevje, korenine i. Bomo le ob kratkem od vsih teh stvari nekoliko in kar je mogoče, umljivo govorili, da bomo nauk od reje rastlin in žival bolj iz dna umeli in vedili, kakošnih rečí da v svoj živež in v svojo rast potrebujejo, tacih namreč, iz kterih so rastline in živali. Koristi tega gaza so: 1 ti gaz je obstojni del skorej vsih živalskih, nar bolj pa rastlinskih trupel, jim tedaj služi v živež; 2 ti gaz nareja v sadji sladkost in prijetnost, in ga torej posebno sadno drevje potrebuje in vinogradi, in se korenstva in zeliša, da so prijetne in dobre, in menda brez njega nič sladkega ni, tudi ne sadja, ne mleka, in nobene prijetne jedí in pijače ne; 3 ker je ogelc gnjilobi nasproti, ze ogelni prah, potrosen po mesu ali po čem drugem, gnjilino in smrad zaderžuje in prežene, in še česin in čebula svoj duh v njem zgubita; in ce se dene oglje v sprideno in mehko vodo, dobi voda, posebno na hladu, spet svojo reznost in dobroto, nar bolj če se nekaj časa meša, ali preliva potlej pa ustoji. Es sind sehr oft Kleinigkeiten , die Ihre Freude am Garten beschatten, die abzustellen aber nur dem Fach- mann gelingen; Vielleicht sind die Haus wände zu wenig oder gar nicht berankt ; gegen den Nachbarn ist die Deckung nicht ausreichend; Ihr zehnjähriger Gravensteiner trägt noch immer nicht, die Himbeeren wuchern, und Ihr Rasen gefällt Ihnen nicht; — oder: ein bequemer Sitzplatz — das alles sind Gründe, sich mit unserer Gartenberatungsstelle in Verbindung zu setzen; wir sind Ihnen gern behilflich, Mängel zu beseitigen und Wünsche zu erfüllen, und das ohne großen Kostenaufwand für Sic, Bitte schicken Sie uns in solchen Fällen einen Garten frage bogen, am besten gleich mit genauen Unterlagen, also mit Maßen, Bezeich- nungen der Umgebung, Himmelsrichtungen, Licht- und Bodenverhältnissen.

Next